Piekarnik nagrzać do 150*C góra- dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pyszne ciasteczka cynamonowe, którym nikt się nie oprze!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
SKŁADNIKI (na 80 sztuk):
150 g mielonych migdałów
130 g cukru pudru Królewski
1 łyżeczka cynamonu
1 białko jajka M
2-3 krople aromatu migdałowego
LUKIER KRÓLEWSKI:
1 białko jaja M
150 g cukru pudru Królewski
Piekarnik nagrzać do 150*C góra- dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mielone migdały, cukier puder Królewski, cynamon i białko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 10 mm. Z ciasta wykroić gwiazdki o wielkości 4 cm. Wykrojone gwiazdki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Białko wlać do misy miksera, dodać cukier puder Królewski i ucierać na niskich obrotach miksera ok 10 min. Lukier powinien być lśniący i bez grudek.
Lukier przelać do małego rękawa cukierniczego, odciąć minimalnie końcówkę i wyciskać lukier na wykrojone wcześniej gwiazdki.
Tak przygotowane ciasteczka piec w nagrzanym do 150*C góra- dół piekarniku przez 10-13 min.
Gwiazdki migdałowe z glazurą z lukru królewskiego zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeni.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się