Babeczki nietoperze na Halloween

Babeczki nietoperze na Halloween

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki

Halloween najlepiej celebrować strasznie słodkimi babeczkami. Wypróbuj nasz przepis na słodkości, które uatrakcyjnią imprezowy stół!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na ok. 15 szt.)

  • 3 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 4 łyżki kakao
  • 4 ciastka w typie oreo

Frużelina malinowa:

  • 150 g mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Królewski
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 ciastka w typie oreo

Dodatkowo:

  • Oczka cukrowe
  • ciastka w typie oreo

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Dodać śmietanę, mleko i olej i krótko zmiksować tylko do połączenia.

2.

Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i całość krótko wymieszać. Dodać posiekane ciasteczka i wymieszać szpatułką.

3.

Masę nakładać do sztywnych papilotek do 3/4 ich wysokości. Foremki ustawić na blaszce do pieczenia i piec ok 20 min, po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem.

4.

Maliny włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Do gotujących się malin wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Wystudzić.

5.

Z wystudzonych babeczek wydrążyć otwór do 3/4 głębokości i na 1-2 cm. Otwór wypełnić wystudzoną frużeliną.

6.

Ciasteczka do kremu zmielić na piasek. Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Krem przełożyć do rękawa dekoracyjną tylką. Każdą babeczkę udekorować kremem, oczkami cukrowymi i połówkami ciastek.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się