Zrównoważona uprawa
Uprawa buraka cukrowego
Buraki cukrowe są kultywowane od wielu lat, a ich uprawa oraz przetwarzanie zostały już w znacznym stopniu zoptymalizowane. Mimo to nadal podejmowanych jest wiele starań, by uczynić je jeszcze bardziej zrównoważonymi. Regionalne pozyskiwanie buraków i promowanie lokalnego rolnictwa poskutkowało większą transparentnością na każdym etapie łańcucha tworzenia wartości, co było naszym pierwszym krokiem ku bardziej zrównoważonej przyszłości.
Ponadto w naszej uprawie stosujemy wyłącznie niemodyfikowane genetycznie odmiany buraka cukrowego. Dzięki badaniom i uprawie specjalnych odmian buraka, zwiększono odporność upraw na choroby oraz szkodniki, co wciąż podlega procesom optymalizacji. Ma to na celu zmniejszenie strat w uprawach, ograniczenie stosowania pestycydów i dostosowanie upraw do zmian klimatycznych.
Innowacyjne metody uprawy
Naszym celem jest też aktywne przezwyciężanie wyzwań stojących przed naszymi rolnikami i usprawnianie pracy na polu – poprzez testowanie nowych, innowacyjnych metod poprawy skuteczności zwalczania chwastów, nawożenia, ochrony upraw, bioróżnorodności oraz cyfryzacji.
Co więcej, zarówno w 2022, jak i 2023 roku producent marki Cukier Królewski wraz z współpracującymi plantatorami buraków cukrowych wykazali zgodność z kryteriami SAI w zakresie zrównoważonego rozwoju, co potwierdził certyfikat REDCert2.
Sustainable Agriculture Initiative Platform – SAI – to globalna organizacja non-profit, oceniająca i pomagająca firmom z sektora spożywczego ustanowić zrównoważone praktyki rolnicze, mające na celu ochronę środowiska naturalnego oraz wytwarzanie bezpiecznych surowców wysokiej jakości.
Każdego roku u plantatorów wykonywanych jest wiele zewnętrznych kontroli w ramach procesu certyfikacji.
Ekologiczne zalety uprawy buraka
Również sama uprawa rośliny jaką jest burak cukrowy ma kilka ekologicznych zalet, np.:
- Efektywne wykorzystanie wody: dzięki korzeniom o długości nawet do 2 m, buraki cukrowe sięgają daleko w głąb ziemi, dzięki czemu burak może bardzo efektywnie korzystać z wody i składników odżywczych zawartych w glebie.
- Nawożenie i ochrona gleby: rozgałęzione, długie korzenie spulchniają glebę i zwiększają jej żyzność. Wysiewane w płodozmianie co 3, 4 lata, odgrywają ważną rolę w prawidłowej rotacji upraw. Ponadto ze względu na głęboki system korzeniowy i długi okres wegetacji, buraki cukrowe są w stanie optymalnie pochłaniać azot glebowy, a tym samym zapobiegać zanieczyszczeniu wód gruntowych azotanami.
- Nawożenie dostosowane do potrzeb i ochrona plonów: nawożenie i ochronę buraków cukrowych można bardzo dobrze dostosować do wymagań w zakresie składników odżywczych czy ochrony roślin, dlatego nawozy oraz środki ochronne stosowane są tylko w sposób precyzyjny i zależnie od potrzeb. Jako firma dostosowana do zintegrowanego rolnictwa, wspieramy takie działania poprzez prowadzenie regularnych analiz gleby wspólnie z naszymi rolnikami i siostrzaną spółką. Ponadto wkładamy wiele wysiłków w badania i testy nowych metod ochrony roślin, nowoczesnych technologii, zastosowań czy robotyki, aby uprawa buraka cukrowego była jeszcze bardziej przyjazna środowisku.