Świadoma konsumpcja
Niemarnowanie żywności
Jednym z głównych czynników wpływających na świadomą konsumpcję jest niemarnowanie żywności. Jako marka odpowiedzialna społecznie, edukujemy konsumentów w tym temacie, by inspirować do odpowiedzialnych zachowań i ograniczać wyrzucanie żywności (less waste). Służy temu idea 3P, czyli Piecz, Przerabiaj, Podziel się. Zachęca ona do wykorzystywania w kuchni produktów, których świeżość się kończy – takich jak przejrzałe owoce czy nieco podwiędłe warzywa – i tworzenia z nich pysznych deserów, wypieków czy dań wytrawnych.
Podziel się
W naszych działaniach zachęcamy także do dzielenia się jedzeniem. W 2023 r. udało nam się uruchomić 5 lodówek społecznych, w których konsumenci mogą pozostawiać nadmiar żywności, zapobiegając jego marnowaniu. Znajdziesz je pod tymi adresami:
Wrocław
ul. Kościelna 19 (przy sklepie „Po schodkach”)
Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zdzieszowicach
ul. Góry Św. Anny 21b/2, 47-330 Zdzieszowice
Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowogrodźcu
ul. Asnyka 53, 59-730 Nowogrodziec
Urząd Gminy Długołęka
ul. Robotnicza 12, 55-095 Długołęka
Ośrodek Pomocy Społecznej w Walimiu
ul. Długa 8, 58-320 Walim
Przerabiaj
Należy mieć na uwadze także fakt, że cukier jest doskonałym konserwantem. Warto o tym pamiętać szczególnie w porze letniej i jesiennej, które obfitują w sezonowe owoce i warzywa. Nie pozwalajmy marnować się darom natury z naszych sadów i ogrodów! Przerabiajmy je, zachowując ich letni smak na dłużej – w postaci różnych przetworów.