Burak cukrowy

Wykorzystujemy buraki cukrowe w 100%

Burak cukrowy to prawdziwy „multitalent”, który oprócz cukru oferuje również wiele innych rozwiązań. Możliwość zastosowania lub przetworzenia wszystkich części buraka cukrowego czyni go bardzo efektywną rośliną uprawną. Aby wykorzystać cały jego potencjał, należy zadbać o to, aby uprawa buraka cukrowego przebiegała w sposób zrównoważony.

Bardzo efektywna roślina uprawna 

Buraki cukrowe zawierają bardzo dużo cukru. Zawartość sacharozy w takim buraku to zazwyczaj około 16–20% – w zależności od przebiegu warunków pogodowych podczas uprawy oraz troski rolnika o jego odżywienie i ochronę przed chorobami czy też szkodnikami. Poza cukrem, ok. 75% składu buraka cukrowego to woda, którą w procesie przerobu należy odparować. Pozostały procent stanowią białka, polisacharydy ścian komórkowych, minerały i błonnik. 

Wszystkie części rośliny nadają się do wykorzystania. Duże liście buraka cukrowego zapewniają uwalnianie do atmosfery dużych ilości O2 podczas uprawy, a jego długie korzenie pochłaniają azot. Liście pozostają na ziemi podczas zbiorów i pełnią funkcję ekologicznego nawozu. Również wapno defekacyjne, będące pozostałością po odfiltrowaniu niecukrowych nieczystości podczas produkcji cukru, jest zwracane na pole jako nawóz. Woda z buraka jest odzyskiwana w procesie produkcyjnym i ponownie wykorzystywana do mycia.

Stuprocentowo naturalne źródło cukru

Cukier z buraka jest produkowany w sposób naturalny podczas zachodzącego w jego zielonych liściach procesu fotosyntezy. Pod wpływem światła słonecznego, wody i chlorofilu, buraki cukrowe przetwarzają wodę pobraną z gleby i dwutlenek węgla z powietrza na substancję organiczną – cukier. 

Najpierw cukier jest wykorzystywany do wzrostu rośliny, a następnie magazynowany w miazdze buraka. 

Ten cukier to sacharoza – disacharyd powstający w buraku w naturalny i bezpośredni sposób.

Zastosowanie i pełne wykorzystanie buraka

Poza produkcją cukru, czyli głównym użyciem buraka cukrowego, wykorzystuje się go w wielu innych dziedzinach. Podczas produkcji cukru nie powstają prawie żadne odpady. Każda część buraka cukrowego jest przydatna i wykorzystywana do uzyskiwania produktów ubocznych, takich jak pasza dla zwierząt, dodatki fermentacyjne, nawóz, bioetanol, biometan, a nawet bioplastik. 

Wysłodki buraczane: po rozdrobieniu buraków i wydobyciu cukru powstają wysłodki, które są prasowane lub suszone, a następnie wykorzystywane jako pasza dla bydła, świń i koni. Wysłodki doskonale nadają się na paszę, ponieważ pektyny, hemiceluloza i celuloza są wysoce strawne i mają duża wartość energetyczną. Ponadto mogą być również stosowane jako pożywa lub podłoże papierowe w branżach innych niż spożywcza.

Melasa: poprzez wyodrębnienie cukru z komórek buraka uzyskuje się surowy sok, który następnie jest gotowany w kilku etapach, aż do skrystalizowania się cukru. Po odwirowaniu, oprócz białego cukru pozostaje melasa. Ciemny syrop zawiera jeszcze około 40-50% cukru. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą, melasa również jest stosowana jako pasza dla zwierząt. Może też służyć jako dodatek fermentacyjny w takich zastosowaniach jak produkcja drożdży, farmaceutyczna produkcja witamin, produkcja alkoholi czy kwasu cytrynowego.

Sok gęsty: nasz sok gęsty powstaje jako produkt „półgotowy” tuż przed etapem krystalizacji. W tym celu wykorzystuje się wieloefektowe odparowanie oczyszczonego słodkiego (rzadkiego) soku. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów na poziomie 92%, nasz sok gęsty jest surowcem, który szczególnie nadaje się do zastosowań fermentacyjnych.

Wapno defekacyjne: podczas ekstrakcji cukru, zanieczyszczenia niecukrowe w surowym soku są wytrącane wraz z wapnem – poprzez dodanie wapna i dwutlenku węgla z wapiennika. W ten sposób powstaje wapno defekacyjne, które następnie jest wyciskane i może być ponownie zastosowane jako nawóz. Wapno defekacyjne zawiera wiele wartościowych składników odżywczych i może być używane w ekologicznym rolnictwie. Na koniec składniki odżywcze zebrane wraz z burakami cukrowymi są zwracane do gleby, wspierając gospodarkę o obiegu zamkniętym.

Woda: ponieważ burak w 75% składa się z wody, podczas produkcji woda ta jest odparowywana, poddawana ponownej kondensacji i zbierana, a następnie ponownie wykorzystywana, np. do procesu mycia. Oznacza to zużycie świeżej wody w bardzo minimalnym stopniu – buraki cukrowe pokrywają jej zapotrzebowanie w około 95%.

Liście: jako zielony nawóz na pola. Żniwa również przebiegają bardzo wydajnie – specjalnie opracowane kombajny odcinają burakom liście, dzięki czemu pozostają one na polu jako zielony nawóz. Same buraki cukrowe są czyszczone jeszcze na polu za pomocą maszyn ładujących z funkcją czyszczenia. Tak, aby jak najwięcej ziemi pozostało na polu, dzięki czemu transportowany ładunek jest lżejszy.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się