Kruche z budyniem i wiśniami

Kruche z budyniem i wiśniami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Przepisy na niemarnowanie, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

KRUCHE:
⁃ 300 g mąki tortowej
⁃ 3 łyżki cukru pudru Królewskiego
⁃ 125 g zimnego masła
⁃ 4 żółtka
⁃ łyżeczka proszku do pieczenia

BUDYŃ
⁃ 1 laska waniliowa
⁃ 850 ml mleka 3,2%
⁃ łyżka masła
⁃ 85 g skrobi kukurydzianej
⁃ 4 łyżki Cukru Królewskiego
⁃ 3 żółtka
⁃ Około 200 g wydrylowanych wiśni (łyżeczka skrobi do oprószenia)

PRZYGOTOWANIE

1.

Mąkę, cukier, masło i proszek posiekać / wyrobić za pomocą robota na piasek. Dodać żółtka i ponownie wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, większą część wyłożyć na spód tortownicy i schłodzić. Drugą część ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

2.

650 ml mleka, cukier i ziarna + laskę waniliową podgrzewać na wolnym ogniu. W tym czasie połączyć resztę mleka, żółtka i skrobię. Wyjąć laskę i zagotować mleko waniliowe. Do gotującego się mleka wlać mleko z żółtkami i skrobią – mieszać energicznie do zgęstnienia i chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń zdjąć z palnika, dodać masło – mieszać do rozpuszczenia. Budyń wylać na podpieczony spód, ułożyć wiśnie, oprószyć górę skrobią i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut (jeśli się zbyt mocno przypieka zmniejszyć temperaturę).

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się