Biszkopt tłuszczowy

Biszkopt tłuszczowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt tłuszczowy:

5 jajek L

117 g cukru Królewskiego

3 łyżki oleju

180 g mąki tortowej

Przełożenia:

250 g śmietanki

380 g mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru Królewskiego

ziarenka wydrążone z jednej laski waniliowej

100 g truskawek (odłożyć 3-4 do dekoracji, resztę pokroić w kostkę)

100 g borówek / malin 150 g dżemu / konfitury truskawkowej

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka ubić z Cukrem Królewskim na jasny gęsty krem. Około 2 łyżek masy biszkoptowej połączyć z olejem a następnie wlać do reszty masy – krótko ubić. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać w kilku partiach mąkę. Pod koniec dodawania mąki najlepiej już mieszać szpatułką. Masę biszkoptową przełożyć do rantu cukierniczego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni / 40-45 minut. Upieczony biszkopt pozostawić w rancie do wystudzenia.

2.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części ( dolny blat będzie na samej górze tortu, dzięki czemu wyrówna tort). Na pierwszy biszkopt wyłożyć cienką warstwę konfitury. Śmietankę, mascarpone, ziarenka wanilii i cukier puder Królewski ubić na sztywno. Łyżkę odłożyć do rękawa cukierniczego, a resztę podzielić na połowę. Do jednej części dodać truskawki pokrojone w kostkę wymieszać, wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć cienką warstwę konfitury – przykryć drugim biszkoptem, posmarować ponownie konfiturą, wyłożyć świeże maliny i borówki, znowu cienką warstwą konfitury i ostatni biszkopt. Torcik włożyć do lodówki na kilka godzin. Schłodzony udekorować owocami.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się