Deser porzeczkowy z crème brûlée

Deser porzeczkowy z crème brûlée

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do kilku godzin
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt:

2 jajka M

50 g drobnego Cukru Królewskiego

40 g mąki pszennej

16 g skrobi ziemniaczanej

13 g masła (roztopionego i przestudzonego)

Crème brûlée:

260 ml śmietanki 30%

85 g białej czekolady

4 żółtka

Ziarenka z 1/4 laski wanilii

Mus porzeczkowy:

150 g puree z czarnej porzeczki

40 g cukru Królewskiego

7,5 g żelatyny 180 bloom + 37 g zimnej wody

200 g śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka z cukrem ubijaj przez ok. 10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj przesianą mąkę i skrobię – delikatnie wymieszaj. Dodaj masło i wymieszaj tylko do połączenia. Wlej do formy o wymiarach ok. 26 x 22 cm lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170°C przez 12–15 minut, do suchego patyczka. Wystudź. Wykrawaczem wytnij kształty pasujące do formy silikonowej.

2.

Crème brûlée:
Roztop czekoladę w mikrofalówce. Dodaj żółtka i wymieszaj. Śmietankę z wanilią podgrzej niemal do wrzenia. Wlewaj śmietankę partiami do czekolady i wymieszaj. Przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż krem lekko zgęstnieje (ok. 82°C). Nie gotuj! Wlej krem do formy na małe półkule i zamróź min. 3 godziny.

3.

Mus porzeczkowy:
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Puree podgrzej z cukrem aż do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lekkiego wystudzenia. Śmietankę ubij do konsystencji rozpuszczonych lodów. Dodaj puree porzeczkowe (ok. 30°C) i zmiksuj na niskich obrotach.

4.

Składanie deseru:
Mus porzeczkowy przelej do form silikonowych, wypełniając je w 3/4. W środek włóż crème brûlée i przykryj biszkoptem. Zamróź przez co najmniej 6 godzin. Wyjmij z formy i umieść w lodówce na 2 godziny do rozmrożenia.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się