Sajgonki z piekarnika

Sajgonki z piekarnika

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

300 g mielonej wieprzowiny lub chudej wołowiny

300 g mieszanki warzyw pokrojonych w cienkie paski (marchewka, por, papryka, można użyć mrożonki do potraw chińskich)

30 g suszonych grzybów mun

200 g makaronu ryżowego

3 łyżki sosu sojowego

łyżeczka przyprawy do potraw chińskich

ok. łyżeczki startego imbiru

jajko

ok. 18 mniejszych arkuszy papieru ryżowego lub 14 większych

SOS

łyżka Cukru Królewskiego

3 łyżki sosu sojowego

5 łyżek gorącej wody

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli

skórka i sok wyciśnięty z 1/2 limonki

szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

1.

Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Grzyby zalać zimną wodą i po około 10 minutach pokroić. Do mięsa dodać grzyby i warzywa. Chwilę smażyć, wlać sos sojowy, dodać imbir i przyprawę. Farsz nie powinien mieć żadnego płynu – całość musi być dobrze odparowana i dzięki temu sajgonki będą chrupiące. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron połączyć z farszem – wystudzić. Do wystudzonego farszu dodać jajko – wymieszać

2.

Makaron ryżowy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie. Nałożyć farsz, zawinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawinięte sajgonki warto zostawić na ok 30 minut by dodatkowo papier ryżowy wyschnął. Sajgonki posmarować delikatnie olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż będą miały złoty kolor i zrobią się chrupiące. Można je usmażyć na oleju.

3.

Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać resztę składników na sos i wymieszać.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się