Piernik z powidłami i kremem czekoladowym

Piernik z powidłami i kremem czekoladowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Krem:  

  • 100 g mlecznej czekolady  
  • 70 g gorzkiej czekolady  
  • 250 ml śmietanki 30%  
  • 150 g mascarpone 
  • łyżeczka cukru pudru Królewskiego 

Piernik:  

  • 250 ml letniego mleka  
  • 2 jajka  
  • 100 g roztopionego palonego masła 
  • szklanka Cukru KrólewskiegoTrzcinowego 
  • 2 szklanki mąki tortowej  
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia  
  • 5-6 łyżek powideł  
  • ekstrakt rumowy  
  • łyżka przyprawy do piernika  

Polewa:  

  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 100 g czekolady mlecznej  

PRZYGOTOWANIE

1.

Dzień wcześniej przygotuj bazę kremu. Podgrzej śmietankę prawie do zagotowania. Dodaj czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia, zblenduj, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki.
Jajka zmiksuj z cukrem na gęsty krem. Wlej masło i mleko. Dodaj powidła, ekstrakt i zmiksuj. Wymieszaj suche składniki i dodaj w kilku partiach do masy – delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut 180 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekrój piernik wzdłuż.

2.

Bazę kremu zmiksuj na sztywno z mascarpone. Część kremu wyłóż między blaty piernikowe, a resztę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką. Wstaw piernik do lodówki.

3.

Zrób polewę. Podgrzej śmietankę, dodaj czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Polewę wyłóż na piernik i ponownie wstaw do lodówki na chwilę, a następnie zrób rozetki z reszty kremu. Udekoruj według uznania.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się