Korzenny deser z malinowym curdem

Korzenny deser z malinowym curdem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

 

Składniki na 4 duże porcje:

Malinowy curd:

⁃ 200 g mrożonych malin

⁃ 80 g Cukru Królewskiego

⁃ Sok z połowy cytryny

⁃ 90 g zimnego masła

⁃ 2 żółtka

⁃ jajko

Krem korzenny:

⁃ 130 g korzennych ciastek Spaculoos

⁃ 150 ml mleka skondensowanego

⁃ 70 g masła

⁃ 100 ml mleka

Krem śmietankowy:

⁃ 150 g śmietanki 30%

⁃ 150 g mascarpone

⁃ płaska łyżeczka Cukru Pudru Królewskiego

Dodatkowo

⁃ świeże maliny

⁃ 5 łyżek pokruszonych ciastek korzennych

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj malinowy curd. Maliny zasyp cukrem i podgrzej, aż się zaczną rozpadać. Owoce zblenduj, przetrzyj przez sitko, by oddzielić pestki. Do puree dodaj jajko i żółtka. Podgrzewaj na małej mocy palnika, aż zacznie krem gęstnieć. Zdejmij curd z palnika, dodaj zimę masło, zblenduj i wystudź, a następnie wstaw go do lodówki.

2.

Krem korzenny. Ciasteczka zmiel na pył. Mleka i masło podgrzej i wlej do ciasteczek. Całość zblenduj na gładki krem.

3.

Na dno szklanek wsyp pokruszone ciasteczka i wyłóż świeże maliny. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż malinowy curd, następnie krem śmietankowy, krem korzenny, ponownie curd . Na koniec zrób rozetki z kremu śmietankowego, posyp ciasteczkami i udekoruj świeżymi malinami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!