Ciasto Śmietnik

Ciasto Śmietnik

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Jesienne wypieki, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • Składniki na blaszkę 30×11 cm lub nieco większą: 
  • 3 duże jajka 
  • 130 g drobnego Cukru Królewskiego 
  • 160 g mąki pszennej 
  •  łyżka kakao 
  •  55 g oleju rzepakowego 
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  350 g owoców takich jak jabłka, gruszki 
  • dowolne bakalie (50-100g orzechy, mak, rodzynki lub inne suszone owoce – co lubicie) 

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku ubijając na niskich obrotach. Stopniowo wlewać olej i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać kakao i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszając na najniższych obrotach robota. Na końcu wsypać owoce i bakalie.

2.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej (spód i boki) papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 40-50 minut, do suchego patyczka.

3.

W razie potrzeby po 30 minutach przykryć wierzch folią, aby ciasto się zbyt mocno nie przypiekło od góry. Po upieczeniu i ostudzeniu oprószyć wierzch cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się