Jabłecznik z sosem owocowym podany z kawą  

Jabłecznik z sosem owocowym podany z kawą  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki

Takiego jabłecznika jeszcze nie jadłaś!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto:

  • ok. 350 g mąki,
  • 260 g masła,
  • 75 g cukru drobnego Królewski,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek, najlepiej tych kwaśniejszych,
  • 45 g cukru drobnego Królewski,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo:

  • cukier puder Królewski do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE

Sposób przygotowania ciasta, część 1:

 
Masło pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki – rękoma lub w mikserze planetarnym.
Z ciasta ulepić kulkę, wsadzić do woreczka foliowego i umieścić w lodówce na godzinę.
 

Sposób przygotowania farszu: 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni na małym ogniu z drobnym cukrem Królewskim i cynamonem. Mieszać regularnie i smażyć ok. 20 minut, do czasu, gdy jabłka zaczną zamieniać się w mus. 

Sposób przygotowania ciasta, część 2:
 
Ciasto podzielić na dwie części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto jest trudne do wałkowania, więc najwygodniej jest odrywać małe kawałki i wyklejać nimi formę. Spód ciasta podpiekać ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko urośnie i się zarumieni.
Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy. Na wierzch jabłek dodać drugą połowę ciasta - także odrywać kawałki i układać je obok siebie. Ciasto piec przez godzinę w ok. 180 stopniach.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem Królewski. 

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się