Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania ciasta, część 1:
Masło pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki – rękoma lub w mikserze planetarnym.
Z ciasta ulepić kulkę, wsadzić do woreczka foliowego i umieścić w lodówce na godzinę.
Sposób przygotowania farszu:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć na patelni na małym ogniu z drobnym cukrem Królewskim i cynamonem. Mieszać regularnie i smażyć ok. 20 minut, do czasu, gdy jabłka zaczną zamieniać się w mus.
Sposób przygotowania ciasta, część 2:
Ciasto podzielić na dwie części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto jest trudne do wałkowania, więc najwygodniej jest odrywać małe kawałki i wyklejać nimi formę. Spód ciasta podpiekać ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko urośnie i się zarumieni.
Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy. Na wierzch jabłek dodać drugą połowę ciasta - także odrywać kawałki i układać je obok siebie. Ciasto piec przez godzinę w ok. 180 stopniach.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem Królewski.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się