Ptysie z różowym kremem  

Ptysie z różowym kremem  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Desery owocowe

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto parzone:  

  • 125 ml mleka 3,2% 
  • 125 ml wody  
  • szczypta soli 
  • 100 g masła 82% 
  • 150 g mąki 
  • 4-5 jajek  

Składniki na bezę włoską:  

  • 3 białka 
  •  75 ml gęstego soku malinowego  
  •  225 g drobnego Cukru Królewskiego  
  • szczypta soli  
  • opcjonalnie barwnik spożywczy i kwasek cytrynowy  

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko, wodę, masło i sól zagotuj. Kiedy masło rozpuści się, dodaj mąkę i mieszaj energicznie do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka.

2.

Do wystudzonego ciasta dodaj w 2 turach jajka, cały czas miksując. Gotowe ciasto przełóż do rękawa i wyciśnij go na kształt ptysi. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut 180 stopni.

3.

Sok zagotuj z cukrem i doprowadź do temperatury 118 stopni. W tym czasie ubij białka na sztywno z łyżką cukru, a następnie wlej cienką strużką gorący syrop do bezy, cały czas ubijając. Możesz dodać opcjonalnie niewielka ilość barwnika oraz kwasku. Bezę włoską przełóż do rękawa i wypełnij nią ptysie. Oprósz ptysie cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się