Lekkie ciasto z chia i musem jagodowym

Lekkie ciasto z chia i musem jagodowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Chrupiący spód:

  • 160 g maślanych kruchych ciastek
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 70 g masła orzechowego (100% orzechów

Masa serowa z nasionami chia:

  • 500 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g cukru pudru Królewskiego
  • 20 g nasion chia
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 12 g żelatyny w proszku + 60 ml zimnej wody

Mus jagodowy:

  • 200 g świeżych jagód
  • 80 g cukru pudru Królewskiego
  • 10 g żelatyny w proszku + 50 g zimnej wody
  • 300 g śmietanki kremówki 30%

Krem:

  • 150 g śmietanki kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Do dekoracji: 100 g świeżych jagód oraz cukier puder Królewski do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

1.

Chrupiący spód: masło orzechowe i czekoladę rozpuść razem w mikrofalówce. Następnie wymieszaj ze zmielonymi ciastkami. Masę wyłóż do tortownicy o średnicy 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki polecam natłuścić i wyłożyć folią rantową). Schowaj do lodówki na 10 minut.

2.

Masa serowa z nasionami chia: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj, po czym odstaw na bok do napęcznienia. Serek waniliowy wymieszaj z mascarpone, ekstraktem z wanilii, cukrem pudrem i nasionami chia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, po czym wmieszaj ją szpatułką do masy serowej. Na koniec wlej rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę (warto ją wcześniej zahartować, dodając 1-2 łyżki masy serowej). Tak przygotowaną masę przelej na schłodzony chrupiący spód. Schowaj do lodówki do stężenia.

3.

Mus jagodowy: żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj, po czym odstaw na bok na kilka minut do napęcznienia. Jagody zblenduj, a następnie przetrzyj przez sito, by uzyskać czyste puree jagodowe. Dodaj cukier puder oraz wlej rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, w kilku turach wmieszaj ją szpatułką do masy jagodowej. Mus przelej na stężałą masę serową. Ciasto ponownie umieść w lodówce.

4.

Krem: wszystkie składniki (nabiał porządnie schłodzony!) umieść w mikserze i ubij na puszysty krem. Ciasto udekoruj kremem i jagodami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się