Wydrylowane czereśnie lub wiśnie umieścić w miseczce.
Naszykować foremkę na tartę ok. 25 cm średnicy i wysmarować ją masłem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C
Składniki:
Wydrylowane czereśnie lub wiśnie umieścić w miseczce.
Naszykować foremkę na tartę ok. 25 cm średnicy i wysmarować ją masłem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C
Ubić jajka oraz żółtko z dodatkiem cukru Królewskiego na puszystą masę. Następnie dodać do niej mąkę oraz sól i dalej ubijać.
Stopniowo dolewać mleko wraz ze słodką śmietanką oraz ekstrakt waniliowy – ubijać do czasu aż powstanie gładkie ciasto.
Do formy włożyć wiśnie lub czereśnie (możliwie bez soku, który puściły) i zalać ciastem.
Wstawić do piekarnika, piec przez ok. 30 minut do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony a ciasto ścięte.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem Królewski i podawać na ciepło lub na zimno.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się