Ciasto z owocami i kruszonką 

Ciasto z owocami i kruszonką 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto: 

  • 350 g mrożonych owoców 
  • 200 g masła (temp. pokojowa) 
  • 4 jaja (temp. pokojowa)  150 g cukru pudru Królewski 
  • 200 g mąki pszennej 
  •  łyżeczka proszku do pieczenia 

Kruszonka:  

  • 3 łyżki zimnego masła 
  • 4 łyżki mąki 
  • 3 łyżki cukru Królewski 

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować kruszonkę: zagnieść masło z cukrem i mąką. Uformować w kulkę i włożyć do lodówki.

2.

Owoce rozmrozić i dokładnie odsączyć za pomocą sitka.

3.

Miękkie masło ubić na puszysto, następnie dodawać do niego stopniowo żółtka oraz cukier puder – cały czas starannie ubijać.

W oddzielnym naczyniu połączyć przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać do ubitej masy i miksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, całość delikatnie wymieszać szpatułką.

4.

Ciasto wyłożyć do niedużej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez ok. 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika, na wierzchu położyć owoce i posypać je kruszonką. Piec przez ok. 30 minut - do suchego patyczka.

5.

Po ostudzeniu, posypać cukrem pudrem Królewskim.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się