Ryż zalać mlekiem i zagotować. Dodać 2 łyżki cukru, łyżkę masła, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli – gotować pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, do miękkości ryżu.
Składniki:
Do dekoracji:
Ryż zalać mlekiem i zagotować. Dodać 2 łyżki cukru, łyżkę masła, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli – gotować pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, do miękkości ryżu.
W międzyczasie wymieszać i – jeśli to zasadne – dolać mleka.
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce. W garnku roztopić 1 łyżkę masła, dodać 2 łyżki cukru Królewskiego oraz starte jabłka. Skropić całość sokiem z cytryny i smażyć mieszając do zmięknięcia. Na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małe, żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dno położyć cienką warstwę ryżu, następnie wyłożyć jabłka i przykryć resztką ryżu.
Zakryć folią aluminiową i piec ok. 15 min. Delikatnie przełożyć do ulubionego naczynka, starając się zachować kolejność warstw. Udekorować cienkimi plasterkami jabłka, sezonowymi owocami lub / i czekoladą.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się