Ryż zapiekany z jabłkami 

Ryż zapiekany z jabłkami 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki: 

  • 100 g ryżu 
  • ok. 200 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru drobnego Królewski 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3 kwaśne jabłka 
  • pół łyżeczki soku z cytryny 
  • pół łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 

Do dekoracji:  

  • cienkie plasterki jabłka 
  • sezonowe owoce 
  • czekolada 
  • listek mięty 

PRZYGOTOWANIE

1.

Ryż zalać mlekiem i zagotować. Dodać 2 łyżki cukru, łyżkę masła, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli – gotować pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, do miękkości ryżu.

2.

W międzyczasie wymieszać i – jeśli to zasadne – dolać mleka.

3.

Obrać jabłka i zetrzeć na tarce. W garnku roztopić 1 łyżkę masła, dodać 2 łyżki cukru Królewskiego oraz starte jabłka. Skropić całość sokiem z cytryny i smażyć mieszając do zmięknięcia. Na koniec dodać cynamon i wymieszać.

4.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małe, żaroodporne naczynie posmarować masłem, na dno położyć cienką warstwę ryżu, następnie wyłożyć jabłka i przykryć resztką ryżu.

5.

Zakryć folią aluminiową i piec ok. 15 min. Delikatnie przełożyć do ulubionego naczynka, starając się zachować kolejność warstw. Udekorować cienkimi plasterkami jabłka, sezonowymi owocami lub / i czekoladą.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się