Lekko podgrzane (nie gorące!) mleko wymieszać z suchymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na 10 minut.
Owoce:
Waniliowa kruszonka:
Pomarańczowe drożdżowe:
Lekko podgrzane (nie gorące!) mleko wymieszać z suchymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na 10 minut.
W misce robota planetarnego połączyć mąkę i sól. Jajka ubić na puch z cukrem.
Do suchych składników dodać ubite jajka, wanilię, skórkę z pomarańczy i wlać mleko z drożdżami. Mieszać hakiem przez 5 minut na średnich obrotach. Następnie dodać stopniowo miękkie masło i kontynuować pracę robota kolejne 15 minut lub dłużej (aż ciasto będzie elastyczne, sprężyste).
Uformować ciasto w kulę. Umieścić ją w dużej, natłuszczonej masłem misce (nie metalowej!). Przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu podwojenia objętości (ok. 1,5h).
Nasmarować blaszkę 33×22 masłem. Wyłożyć spód i boki papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno formy.
Owoce wysypać równomiernie na cieście. Posypać wierzch ciasta kruszonką. Odstawić na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut (złoty kolor).
Wierzch opcjonalnie polać pomarańczowym lukrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się