Cytrynowa Panna Cotta 

Cytrynowa Panna Cotta 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 65 g cukru pudru Królewski
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 cytryna
  • laska wanilii

PRZYGOTOWANIE

1.

Do garnuszka wlać śmietankę, następnie wsypać cukier puder Królewski, dodać ziarna laski wanilii, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Całość podgrzać, mieszając od czasu do czasu, nie doprowadzając do wrzenia. Ważne, by cukier się rozpuścił.

2.

Garnek zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać – do rozpuszczenia żelatyny.

3.

Przygotować 3 naczynka do których przelany będzie deser. Przykryć go i schładzać przez 4 godziny.

4.

Przed podaniem udekorować, np. pokruszonymi ciasteczkami, listkami mięty czy też skórką cytryny.

Smacznego!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się