Szaszłyki z kurczaka z sosem teriyaki

Szaszłyki z kurczaka z sosem teriyaki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Pikniki i grille

Czas rozpalić grille i zaserwować coś wyjątkowego. Podajcie swoim gościom soczyste szaszłyki z kurczaka. Do marynaty użyjcie sosu teriyaki z dodatkiem cukru trzcinowego Królewskiego.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Sos Teriyaki:

  • 30 ml octu ryżowego
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 45 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki imbiru startego na tarce
  • Szczypta chilli w płatkach
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego Cukier Królewski

Dodatkowo:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Cukinia
  • Sól, pieprz, oliwa
  • Natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

1.

Wszystkie składniki na sos wymieszać w rondelku, podgrzać na małym ogniu aż sos nabierze gęstej konsystencji.

2.

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, nadziać na patyczki do szaszłyków. Posmarować sosem Teriyaki. Zgrillować na grillu lub patelni grillowej. Posypać natką.

3.

Papryki i cukinię pokroić, doprawić solą i pieprzem, polać oliwą, zgrillować. Podawać z szaszłykami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się