Kalafior umyć, pokroić na plastry. Wszystkie przyprawy do kalafiora wymieszać, posmarować nimi plastry kalafiora, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200C przez około 30 minut.
Steki, choć na pierwszą myśl kojarzą się z mięsem, mogą być także wegetariańskie. Świetnie sprawdzi się tu kalafior. Danie oparte w całości na warzywach to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla całej rodziny. A nasze połączenie smaków na pewno przypadnie wam do gustu.
Składniki:
Przyprawy do kalafiora:
Dressing:
Kalafior umyć, pokroić na plastry. Wszystkie przyprawy do kalafiora wymieszać, posmarować nimi plastry kalafiora, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200C przez około 30 minut.
Marchewki i bataty pokroić w kostkę. Wsypać do miski, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 200C przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Wszystkie składniki na dressing zblendować. Upieczony kalafior ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć salsę z marchewki i batatów. Całość polać zielonym dressingiem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się