Blogerka poleca
Wielkie ciasteczko z czekoladą mleczną i orzechami nerkowca
Kruche ciasteczko z czekoladą i orzechami to jedna z tych słodkich przekąsek, po które sięgamy najczęściej. A gdyby tak przygotować jego większą wersję, która tak prędko się nie skończy, a do tego rozpieszcza podniebienie lekko ciągnącym się środkiem...? Wypróbujcie prosty przepis, a przekonacie się, jak dobrze znane smakołyki nabierają uroku w nowym wymiarze.
Czas przygotowania:
do 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g orzechów nerkowca
- 40 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
1
krok
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Przygotowujemy formę lub żeliwną patelnię o średnicy ok. 23 cm, smarujemy ją masłem. Czekoladę kroimy w mniejsze kosteczki, grubo siekamy orzechy, a wiórki kokosowe mielimy na masło – pomocny może okazać się tu młynek do kawy, trzeba jednak uważać, by nie sfatygować silniczka. Najlepiej mielić pulsacyjnie zaczynając od niewielkiej ilości wiórków i stopniowo dosypywać kolejne, ściągając przy okazji łopatką gotowe masło z dna i ścianek urządzenia.

2
krok
Masło rozpuszczamy, mieszamy z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Po chwili dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Dosypujemy suche składniki: mąkę, sodę i sól, miksujemy całość z masłem kokosowym. Dodajemy czekoladę i orzechy, mieszamy

Składniki
- 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g orzechów nerkowca
- 40 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Smacznego !
Kompoty owocowe
Lemoniady na lato
Wegański mazurek
Orzeźwiający krem limonkowy