Blogerka poleca
Wegański mazurek
Wielkanoc nie może się obejść bez babki, sernika i... oczywiście mazurka! Mamy dla Was nieco unowocześnioną wersję tego tradycyjnego, wielkanocnego wypieku: mazurek wegański. Aby jeszcze bardziej przykuł uwagę Waszych gości przygotujcie go w kształcie jajka - efekt murowany!
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 120 g oleju kokosowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru pudru Cukier Królewski
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- lodowata woda
- Masa karmelowa:
- 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
Masa karmelowa:
- 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- połówki orzechów włoskich
Przygotowanie
1
krok
Mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski/na blat, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy (o stałej konsystencji) i zagniatamy ciasto. Dolewamy bardzo zimną wodę do momentu gdy uda nam się uformować ciasto (około 2-3 łyżki). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

2
krok
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na dość cienki placek o owalnym kształcie. Następnie za pomocą noża lub radełka wykrawamy z niego kształt jajka. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki, zaplatamy ze sobą po dwa, a następnie owijamy nimi brzegi mazurka. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 20 minut do złotego koloru.

3
krok
Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni lub w garnku o grubym dnie. Gdy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego olej kokoswy, mieszamy, a następnie studzimy. Mleko kokosowe mieszamy z wystudzonym karmelem.

4
krok
Na upieczony i ostudzony spód od mazurka, wykładamy masę karmelową. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 120 g oleju kokosowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru pudru Cukier Królewski
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- lodowata woda
- Masa karmelowa:
- 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
Masa karmelowa:
- 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- połówki orzechów włoskich
Smacznego !
Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki
Szarlotka bananowa z cynamonem
Odwrócony chlebek bananowy
Ciasteczka amoniaczki