Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Dla dzieci Impreza Ciasto Urodziny Cukier puder Mleko Czekolada Cynamon Cytryna Piknik

Blogerka poleca

Wegański mazurek

Wielkanoc nie może się obejść bez babki, sernika i... oczywiście mazurka! Mamy dla Was nieco unowocześnioną wersję tego tradycyjnego, wielkanocnego wypieku: mazurek wegański. Aby jeszcze bardziej przykuł uwagę Waszych gości przygotujcie go w kształcie jajka - efekt murowany!

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Dla dzieci Impreza Ciasto Urodziny Cukier puder Mleko Czekolada Cynamon Cytryna Piknik

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lodowata woda
  • Masa karmelowa:
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Masa karmelowa:

  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • połówki orzechów włoskich

Przygotowanie

1

krok

Mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski/na blat, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy (o stałej konsystencji) i zagniatamy ciasto. Dolewamy bardzo zimną wodę do momentu gdy uda nam się uformować ciasto (około 2-3 łyżki). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

2

krok

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na dość cienki placek o owalnym kształcie. Następnie za pomocą noża lub radełka wykrawamy z niego kształt jajka. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki, zaplatamy ze sobą po dwa, a następnie owijamy nimi brzegi mazurka. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 20 minut do złotego koloru.

3

krok

Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni lub w garnku o grubym dnie. Gdy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego olej kokoswy, mieszamy, a następnie studzimy. Mleko kokosowe mieszamy z wystudzonym karmelem.

4

krok

Na upieczony i ostudzony spód od mazurka, wykładamy masę karmelową. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lodowata woda
  • Masa karmelowa:
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Masa karmelowa:

  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • połówki orzechów włoskich

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Naleśnik "Dutch baby"

Tarta orzechowa z lemon curd

Ciasteczka z masłem orzechowym

Chocolate con churros - hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym