Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Czekolada Masło

Blogerka poleca

Trufle czekoladowe na walentynki

Walentynki nieodłącznie kojarzą się nam z czekoladkami i słodyczami, bo miło obdarować Ukochaną Osobę czymś słodkim. Nie ma jednak lepszego prezentu niż taki, który nie dość, że jest pyszny, to jeszcze został wykonany przez nas samych.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Impreza Przyjęcie Czekolada Masło

Składniki

Trufle

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml wody
  • 70 g cukru białego Cukier Królewski
  • 50 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników

Dodatkowo

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 5 g oleju kokosowego
  • około 10 g liofilizowanych malin

Przygotowanie

1

krok

Śmietankę, wodę, masło, cukier i kakao zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać do połączenia składników. Ostudzić.

2

krok

Do masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki i posiekane migdały, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż masa stężeje. Wówczas uformować z niej kulki, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

3

krok

Czekoladę gorzką i mleczną przeznaczoną na polewę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej trufle. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami. Odstawić do stężenia do lodówki na około 15 minut.

Składniki

Trufle

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml wody
  • 70 g cukru białego Cukier Królewski
  • 50 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników

Dodatkowo

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 5 g oleju kokosowego
  • około 10 g liofilizowanych malin

Smacznego !

Opublikowano 26.01.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Makowiec w kształcie gwiazdy

Deserki truskawkowe

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Ekspresowe rollsy cynamonowe