Blogerka poleca
Trufle czekoladowe na walentynki
Walentynki nieodłącznie kojarzą się nam z czekoladkami i słodyczami, bo miło obdarować Ukochaną Osobę czymś słodkim. Nie ma jednak lepszego prezentu niż taki, który nie dość, że jest pyszny, to jeszcze został wykonany przez nas samych.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Trufle
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml wody
- 70 g cukru białego Cukier Królewski
- 50 g masła
- 40 g kakao
- 100 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
- 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników
Dodatkowo
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 5 g oleju kokosowego
- około 10 g liofilizowanych malin
Przygotowanie
1
krok
Śmietankę, wodę, masło, cukier i kakao zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 5 minut, a następnie wymieszać do połączenia składników. Ostudzić.

2
krok
Do masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki i posiekane migdały, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż masa stężeje. Wówczas uformować z niej kulki, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

3
krok
Czekoladę gorzką i mleczną przeznaczoną na polewę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej trufle. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami. Odstawić do stężenia do lodówki na około 15 minut.

Składniki
Trufle
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml wody
- 70 g cukru białego Cukier Królewski
- 50 g masła
- 40 g kakao
- 100 g posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
- 200 g pokruszonych czekoladowych herbatników
Dodatkowo
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 5 g oleju kokosowego
- około 10 g liofilizowanych malin
Smacznego !
Makowiec w kształcie gwiazdy
Deserki truskawkowe
Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami
Ekspresowe rollsy cynamonowe