Blogerka poleca
Szarlotkowe babeczki pod bezą
Wielkimi krokami zbliża się 26. maja, a wraz z nim gonitwa za pomysłami jak najlepiej uczcić kryjące się pod tą datą święto. Dla swojej Mamy przygotowałam to, co lubi najbardziej – szarlotkę pod bezą! W nowej formie, w której będzie mogła porwać dla siebie tyle sztuk, ile dusza zapragnie, a nie obserwować jak w tajemniczych okolicznościach ciasto znika z blaszki kawałek po kawałku podjadane przez niesfornych domowników
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Kruche ciasto (6 sztuk):
- 10 g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 250 g mąki pszennej
- 150 g pokrojonego zimnego masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 15 ml zimnego mleka
Nadzienie:
- 45 g cukru kandyz kruszony Cukier Królewski
- 3 średnie jabłka
- 15 ml soku z cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Kruszonka:
- 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 65 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 40 g roztopionego masła
Beza szwajcarska:
- 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 2 białka
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
1
krok
W stożku uformowanym z przesianej mąki robimy zagłębienie na pokrojone w drobną kostkę masło, cukier i sól. Delikatnie rozcieramy składniki starając się nie rozgrzać masła dłońmi. Można wspomóc się malakserem, można też składniki siekać nożem – masa dłużej pozostanie chłodna. Po chwili wbijamy jajko, dodajemy mleko i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe formujemy w kulę, lekko spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto powinno spędzić w lodówce przynajmniej 30 min.

2
krok
Ramekiny o średnicy ok. 9 cm smarujemy masłem i przyprószamy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wykładamy nim naczynka, docinamy brzegi rolując wałkiem po ich krawędzi. Kilkakrotnie nakłuwamy na dnie widelcem, odstawiamy do lodówki na 15 min. Pieczemy w 190°C przez 20 min. – pierwsze 15 min. pod obciążeniem z ceramicznych kulek lub fasoli wysypanych na papier do pieczenia osłaniający ciasto, ostatnie 5 min. bez.

3
krok
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy. Nadzienie wykładamy na podpieczone spody babeczek.

4
krok
Suche składniki na kruszonkę mieszamy widelcem stopniowo dodając do nich roztopione masło. Kiedy całość zbije się w grudki, wykładamy ją na babeczki z jabłkami i wstawiamy ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 30 min.

5
krok
W kąpieli wodnej (czyli w żaroodpornym naczyniu ustawionym nad gotującym się wrzątkiem tak, by dnem nie dotykało powierzchni wody) ubijamy białka z cukrem i ekstraktem do momentu, aż nie będziemy w stanie wyczuć w masie drobinek cukru. Zdejmujemy miskę znad wrzątku, na wysokich obrotach mieszamy przez kilka minut białka do momentu, gdy dno naczynia zupełnie ostygnie. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na każdą z babeczek i lekko przypalamy palnikiem do crème brûlée lub wstawiamy do zarumienienia do piekarnika z opcją grillowania.

Składniki
Kruche ciasto (6 sztuk):
- 10 g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 250 g mąki pszennej
- 150 g pokrojonego zimnego masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 15 ml zimnego mleka
Nadzienie:
- 45 g cukru kandyz kruszony Cukier Królewski
- 3 średnie jabłka
- 15 ml soku z cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Kruszonka:
- 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 65 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 40 g roztopionego masła
Beza szwajcarska:
- 100 g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 2 białka
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Smacznego !
Chai latté
Wegański mazurek
Blok czekoladowy
Monkey Bread - Małpi Chlebek