Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Deser Ciasto Czekolada #KrólewskieiProste

Blogerka poleca

Sernik potrójnie czekoladowy z nutą piernikową

Święta tuż, tuż... Nastrój się pozytywnie i poczuj ten klimat w towarzystwie niebanalnego, piernikowego sernika. Daj zaczarować korzennej nucie i potrójnej czekoladzie.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Ciasto Czekolada #KrólewskieiProste

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • opakowanie cukru z wanilia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 jajka

Mus czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Do dekoracji:

  • kilka bezików
  • owoce - np. maliny
  • dowolne czekoladowe ciasteczka

Przygotowanie

1

krok

Ciasteczka miksujemy na gładką masę, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 24 cm) odstawiamy do lodówki.

2

krok

Ser miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kolejno jajka cały czas miksując. W tym czasie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.

3

krok

Dodajemy pozostałe składniki do masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy przygotowaną masę na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy przez ok. 60 min. Po tym czasie sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Delikatnie opadnie, ale tym się nie przejmujemy.

4

krok

Śmietankę i masacarpone miksujemy na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzoną dodajemy do ubitego kremu, mieszamy dokładnie i przekładamy na wierzch ostudzonego sernika. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

5

krok

Wierzch oprószamy ciemnym kakao, dodajemy owoce, ciasteczka, a brzegi dekorujemy pokruszonymi bezami.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • opakowanie cukru z wanilia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 jajka

Mus czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Do dekoracji:

  • kilka bezików
  • owoce - np. maliny
  • dowolne czekoladowe ciasteczka

Smacznego !

Opublikowano 10.11.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Lody czekoladowe

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Jeżynowe serniczki z mascarpone

Wielkie ciasteczko z czekoladą mleczną i orzechami nerkowca