Blogerka poleca
Sernik świąteczny z kajmakiem
Cudownie miękki i zwarty, oblany słodkim korzennym kajmakiem. Jeśli szukasz świątecznego wypieku, który będzie smakował wszystkim – właśnie znalazłeś ideał!
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Składniki (tortownica śr. 25 cm)
- 2 duże jogurty greckie (każdy około 400 g)
- 5 jajek
- 1 szklanka Cukru Królewskiego
- 2 proszki budyniowe śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju roślinnego (ok.150 ml)
- 1 cukier z wanilią
- 200 g masy kajmakowej
- owoce i bakalie do dekoracji
- przyprawa korzenna
Przygotowanie
1
krok
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jogurty, olej, budynie i cukier z wanilią. Wszystko krótko ponownie zmiksować.
2
krok
W osobnym, suchym naczyniu, ubić białka na sztywno z odrobiną soli. Drewnianą łyżką, powoli dodawać pianę z białek do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
3
krok
Na spód tortownicy zapiąć papier do pieczenia i wylać serową masę. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku około 55 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i odczekać około 15 min, następnie uchylić piekarnik.
4
krok
Ostudzony sernik obkroić delikatnie ostrym nożem i odpiąć rant. Masę kajmakową wymieszać dokładnie z przyprawą korzenną do smaku i polać nią ostudzony sernik. Udekorować owocami i bakaliami. Gotowe, ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Składniki
Składniki (tortownica śr. 25 cm)
- 2 duże jogurty greckie (każdy około 400 g)
- 5 jajek
- 1 szklanka Cukru Królewskiego
- 2 proszki budyniowe śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju roślinnego (ok.150 ml)
- 1 cukier z wanilią
- 200 g masy kajmakowej
- owoce i bakalie do dekoracji
- przyprawa korzenna
Smacznego !
Krówki łaciate
Różowy torcik z bezami
Lody czekoladowe
Warstwowy torcik z rabarbarem