Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Masło Mleko

Blogerka poleca

Ryż na mleku z owocami

Ryż na mleku - smak dzieciństwa w małej miseczce. Pamiętasz go? Dodaj ulubionych owoców i orzechów i ciesz się niezapomnianym, mlecznym smakiem.

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Masło Mleko

Składniki

Składniki (dla 2 osób)

  • 600 ml mleka
  • 100 g ryżu o okrągłych ziarnach (np. Arborio)
  • 25 g masła
  • 30 g cukru białego Cukier Królewski
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo

  • Świeże owoce (truskawki, maliny, borówki)
  • Pistacje, posiekane

Przygotowanie

1

krok

Mleko, masło, cukier, pastę waniliową i szczyptę soli podgrzać w osobnym garnku z nieprzywierającą powłoką. Zagotować i wsypać ryż. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować przez 25-30 min, od czasu do czasu mieszając, aby ryż się nie przypalił.

2

krok

Garnek zdjąć ognia ale pozostawić ryż pod przykryciem jeszcze 10 min. Ryż powinien mieć kremową konsystencję i przy przegryzaniu powinien być miękki.

3

krok

Nałożyć ryż do miseczek i ułożyć świeże owoce. Posypać posiekanymi pistacjami.

Składniki

Składniki (dla 2 osób)

  • 600 ml mleka
  • 100 g ryżu o okrągłych ziarnach (np. Arborio)
  • 25 g masła
  • 30 g cukru białego Cukier Królewski
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo

  • Świeże owoce (truskawki, maliny, borówki)
  • Pistacje, posiekane

Smacznego !

Opublikowano 09.06.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Monkey Bread - Małpi Chlebek

Ciasteczka miodowo-migdałowe z papają

Chocolate con churros - hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Makowiec w kształcie gwiazdy