Blogerka poleca
Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady
Owsiane ciasteczka pełne bakalii i kawałków czekolady to rewelacyjny sposób na to, aby zawsze mieć w domu słodką, domową przekąskę. .Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Świetne jest to, że w przeciwieństwie do innych deserów możemy je przygotować na zapas: włożyć do pudełka i sięgać po nie za każdym razem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- 230 g masła
- 120 g mąki orkiszowej
- 120 g mąki owsianej
- 100 g cukru białego Cukier Królewski
- 40 g posiekanych migdałów
- 40 posiekanych orzeszków ziemnych
- 40 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 40 g rodzynek
- 40 ml śmietany kremówki 30%
- 15 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady krok 4
krok
Z tak przygotowanej masy uformuj ciasteczka (możesz posłużyć się łyżką do nakładania lodów). Możesz także uformować ciasteczka w dłoniach – w tym celu uprzednio schłodź przez kilka minut masę na ciasteczka w lodówce. Uformowane ciasteczka wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

1
krok
200 g miękkiego masła rozprowadź w misce, następnie wbij jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Możesz użyć w tym celu łopatki lub miksera.

2
krok
Do miski dodaj cukier trzcinowy, wymieszaj. Wsyp obydwa rodzaje mąki, ponownie wymieszaj.

3
krok
Następnie dodaj: orzeszki ziemne, migdały, rodzynki, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystkie składniki połącz.

5
krok
Przygotuj karmel. Biały cukier wsyp na patelnię lub do garnka o grubym dnie i podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy (podczas podgrzewania nie mieszaj cukru łyżką, a jedynie potrząsaj lekko patelnią). Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj do niego pokrojone w kawałki 30 g masła i energicznie wymieszaj całość trzepaczką. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką masę karmelową. Gdy składniki się połączą dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw karmel do przestygnięcia. Upieczone i ostudzone ciasteczka maczaj w karmelu. Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. Rada: nie polane karmelem ciasteczka możesz zamknąć w pudełku i przechowywać przez około 2 tygodnie.

Składniki
- 230 g masła
- 120 g mąki orkiszowej
- 120 g mąki owsianej
- 100 g cukru białego Cukier Królewski
- 40 g posiekanych migdałów
- 40 posiekanych orzeszków ziemnych
- 40 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 40 g rodzynek
- 40 ml śmietany kremówki 30%
- 15 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Smacznego !
Tort piña colada
Corn dogi z sosem słodko-kwaśnym
Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową
Szarlotkowe babeczki pod bezą