Blogerka poleca
Owocowe smoothie na mleku migdałowym
Letnie owoce i odrobina przypraw – czasem najprostsze składniki wystarczą, by bez wysiłku w kilka minut przygotować przepyszny, pachnący słońcem koktajl. Jeśli dotychczas odmawialiście sobie takich słodkich przyjemności z powodu bazy w postaci krowiego mleka, którego nie możecie bądź nie chcecie używać… nic straconego! Mleko orzechowe spełni swoją rolę znakomicie – część, której nie wykorzystacie do zmiksowania z truskawkami, malinami i bananem, możecie dosładzać i aromatyzować w dowolny sposób. A może po prostu skusicie się na kolejne smoothie?
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Mleko migdałowe (1 l):
- 150 g migdałów
- 1 l przegotowanej wody
Smoothie (2 duże szklanki, 0,6 l):
- 10 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
- 250 ml mleka migdałowego
- 1 banan, zamrożony (bez skórki)
- 130 g malin
- 130 g truskawek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4 owoce kardamonu
Przygotowanie
1
krok
Migdały zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin - najlepiej na noc. Odlewamy wodę z nasiąkniętych orzechów, przepłukujemy je i umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy dodając po szklance czystej wody. Powstałe mleko przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Można je przechowywać w lodówce do trzech dni.

2
krok
Owoce kardamonu otwieramy, ziarenka kruszymy w moździerzu. Wszystkie składniki koktajlu umieszczamy w kielichu blendera, dokładnie miksujemy.

Składniki
Mleko migdałowe (1 l):
- 150 g migdałów
- 1 l przegotowanej wody
Smoothie (2 duże szklanki, 0,6 l):
- 10 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
- 250 ml mleka migdałowego
- 1 banan, zamrożony (bez skórki)
- 130 g malin
- 130 g truskawek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4 owoce kardamonu
Smacznego !
Tarta orzechowa z lemon curd
Corn dogi z sosem słodko-kwaśnym
Różowy torcik z bezami
Wegański mazurek