Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Podwieczorek Dla dzieci Ciasto Piknik

Blogerka poleca

Odwrócony chlebek bananowy

Chlebek bananowy to idealny pomysł na zużycie bardzo mocno dojrzałych bananów. Na pierwszy rzut oka takie owoce z ciemną skórką nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale do chlebka są wprost idealne. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Gdy dodamy do nich nieco czekolady i orzechów otrzymamy przepyszne połączenie smaków w prostym cieście.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Podwieczorek Dla dzieci Ciasto Piknik

Składniki

Odwrócony chlebek bananowy

  • 5 bardzo dojrzałych bananów + 2 mniej dojrzałe do dekoracji
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła roztopionego
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g czekoladowych łezek lub posiekanej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski + około 2 łyżki do dekoracji
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

1

krok

5 bananów rozgnieść widelcem.

2

krok

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. Do bananów dodać jajka, wymieszać widelcem. Dodać cukier, ponownie wymieszać. Do miski z mąką dodać banany, wlać roztopione i ostudzone masło, wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać orzechy i czekoladowe łezki/czekoladę. Wymieszać.

3

krok

Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojonymi w plasterki bananami. Posypać dwiema łyżkami cukru trzcinowego. Przełożyć ciasto, wygładzić powierzchnię. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na talerzyk odwracając je “do góry nogami”. Można dodatkowo udekorować wierzch cząstkami orzechów.

Składniki

Odwrócony chlebek bananowy

  • 5 bardzo dojrzałych bananów + 2 mniej dojrzałe do dekoracji
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła roztopionego
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g czekoladowych łezek lub posiekanej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski + około 2 łyżki do dekoracji
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Smacznego !

Opublikowano 04.01.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Brioszki z waniliowym budyniem, rodzynkami i migdałami

Szarlotka bananowa z cynamonem

Szarlotki w słoiczkach

Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe