Blogerka poleca
Odwrócone ciastka żurawinowe
Im bliżej lata, tym chętniej sięgam po wyraziste owoce, zapominając powoli o czekoladowo-karmelowych pokusach. Wiosną lubię przełamywać słodycz kwaśnymi smakami i czasem dokonać małego przewrotu w kuchni. Dlatego przygotowałam dla Was odwrócone ciastka z żurawiną i malinami. Dzięki temu, że owoce pieką się na dnie kokilek, pozostają one miękkie i soczyste, a skrywające je ciasto o migdałowym aromacie powoli nasiąka pysznym sokiem. Żal nie spróbować!
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Nadzienie owocowe (4 porcje):
- 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 160 g malin
- 50 g płatków migdałowych
Ciasto:
- 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 4 jajka
- 170 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 4 gałki lodów
Przygotowanie
1
krok
Żurawinę zasypujemy cukrem i podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż cukier rozpuści się, a owoce pokryją się powstałym syropem. Kokilki o średnicy ok. 11 cm smarujemy masłem, wykładamy na dnie krążkiem papieru do pieczenia. Na dnie naczynek w równych odstępach układamy maliny.

2
krok
Podgotowaną żurawinę wykładamy między maliny, wyrównujemy owoce by stworzyły spójną warstwę. Oprószamy z wierzchu pokruszonymi płatkami migdałowymi.

3
krok
Roztapiamy masło, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W dużej misie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy. Po zmiksowaniu dosypujemy przesiane mąki (zamiast gotowej mąki migdałowej można użyć drobno zmielonych w młynku do kawy blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych) i proszek do pieczenia, mieszamy łopatką tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do kokilek.

4
krok
Ciastka pieczemy w 180°C przez ok. 25 min., gotowość do wyjęcia sprawdzamy metodą suchego patyczka. Upieczone odstawiamy na blat na ok. 10 min. - powinny nieco opaść. Po upływie tego czasu nakrywamy kokilki talerzykami, chwytamy je przez rękawicę lub szmatkę i odwracamy naczynia zdecydowanym ruchem.

Składniki
Nadzienie owocowe (4 porcje):
- 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 160 g malin
- 50 g płatków migdałowych
Ciasto:
- 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 4 jajka
- 170 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 4 gałki lodów
Smacznego !
Ciasteczka z masłem orzechowym
Świąteczne pierniczki
Kremowe piwo z Hogsmeade
Eklery na Dzień Chłopaka