Blogerka poleca
Naleśnik "Dutch baby"
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Składniki
- 70 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 jajko
- 100 g cukru białego Cukier Królewski
- 40 g masła
- 60 ml śmietany kremówki 60%
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- cukier puder w młynku Cukier Królewski
Przygotowanie
1
krok
100 g białego cukru wsyp na patelnię lub do garnka o grubym dnie i podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy (podczas podgrzewania nie mieszaj cukru łyżką, a jedynie potrząsaj lekko patelnią). Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj do niego pokrojone w kawałki masło i energicznie wymieszaj całość trzepaczką. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką masę karmelową na patelni. Gdy składniki się połączą dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw karmel do przestygnięcia.

2
krok
Do miski wbij jajko i rozkłóć trzepaczką. Następnie dodaj do niego mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz łyżeczkę cukru trzcinowego. Wszystko mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

3
krok
Tak przygotowaną masę wylej na wysmarowaną masłem patelnię lub inne okrągłe naczynie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekaj około 20 min. (naleśnik powinien nabrać złocistego koloru).

4
krok
Po upieczeniu naleśnik posmaruj masłem orzechowym, ułóż na nim pokrojonego w plasterki banana, posyp orzeszkami ziemnymi, polej karmelem oraz obficie oprósz cukrem pudrem.

Składniki
Składniki
- 70 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 jajko
- 100 g cukru białego Cukier Królewski
- 40 g masła
- 60 ml śmietany kremówki 60%
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- cukier puder w młynku Cukier Królewski
Smacznego !
Rafaello bez pieczenia
Deserki truskawkowe
Czekoladowe babeczki z solonym karmelem
Makowiec w kształcie gwiazdy