Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Dla dzieci Mąka Mleko Masło Cukier puder Cynamon Ciasto Przyjęcie Na słodko Deser

Blogerka poleca

Monkey Bread - Małpi Chlebek

Monkey Bread to bardzo popularny amerykański przysmak. Wcale nas nie dziwi, że jest tak lubiany: w końcu czy można przejść obojętnie obok puszystego, drożdżowego ciasta obłędnie pachnącego cynamonem? Monkey bread ma to do siebie (a nawet jest to wskazane), że można go jeść palcami - odrywanie pysznych, lepkich kuleczek, które pozostawiają na naszych placach cynamonową słodycz to nie lada gratka dla każdego Łasucha :-)

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Dla dzieci Mąka Mleko Masło Cukier puder Cynamon Ciasto Przyjęcie Na słodko Deser

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 450
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 40 g roztopionego masła
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cynamonu

Przygotowanie

1

krok

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy podgrzane mleko i wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy zacznie "odchodzić" od rąk, wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 30 minut, aby wyrosło.

2

krok

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 części. Z każdej formujemy wałek, który następnie dzielimy na drobne części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę.

3

krok

Brytfankę do babki (z kominem) smarujemy masłem. Każdą kuleczkę ciasta zanurzamy w roztopionym maśle, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Kuleczki układamy jedna przy drugiej w brytfance. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.

4

krok

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaszkę z ciastem odwracamy "do góry nogami" bezpośrednio na drewnianą deskę lub kratkę kuchenną. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

Składniki

  • 550 g mąki pszennej typ 450
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 40 g roztopionego masła
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cynamonu

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Tartaletki kokosowo-cytrynowe

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Bezglutenowe koszyczki z kremem kokosowym i malinami

Sernikowa tarta dyniowa pod bezową pianką