Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Impreza Mąka Cukier puder Przyjęcie Jajko Urodziny Masło

Blogerka poleca

Markizy z amaretto i pomarańczą

Macie gotowe menu na Sylwestra? Nawet jeśli wszystko dopięliście już na ostatni guzik, na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na pyszne, maślano-migdałowe ciasteczka z amaretto i pomarańczą. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a większość czasu przygotowania zajmują chłodzenie i pieczenie, więc w przerwie między kolejnymi etapami zdążycie przygotować kilka innych przekąsek dla gości. Najlepsze są na drugi dzień - gdy już nieco zmiękną pod wpływem kremu, po prostu rozpływają się w ustach…

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Impreza Mąka Cukier puder Przyjęcie Jajko Urodziny Masło

Składniki

Ciasteczka (25 szt. markiz):

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 240 g mąki tortowej extra Basia
  • 240 g miękkiego masła
  • 15 ml likieru amaretto
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 75 g migdałów

Nadzienie:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 ml soku z pomarańczy

Dekoracja:

  • cukier gruba rafinada Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 15 ml wody

Przygotowanie

1

krok

Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy likier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt i sól.

2

krok

Całość mieszamy. Migdały mielimy wraz z małą porcją mąki w malakserze lub młynku do kawy, dodajemy do masy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i spłaszczamy, chowamy do zamrażalnika na 20 minut.

3

krok

Po upływie tego czasu na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy spody i wierzchy markiz. Górne warstwy smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, obsypujemy rafinadą. Pieczemy w 180°C przez 10-12 min., studzimy na kratce. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z sokiem pomarańczowym. Przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego, wyciskamy na spody markiz. Sklejamy ciasteczka.

Składniki

Ciasteczka (25 szt. markiz):

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 240 g mąki tortowej extra Basia
  • 240 g miękkiego masła
  • 15 ml likieru amaretto
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 75 g migdałów

Nadzienie:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 ml soku z pomarańczy

Dekoracja:

  • cukier gruba rafinada Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 15 ml wody

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Arbuzowa lemoniada a'la smoothie

Warstwowy torcik z rabarbarem

Sernikowa tarta dyniowa pod bezową pianką

Mandarynkowy crème brûlée