Blogerka poleca
Lukier Królewski
Każdy wie, że pierniczki to obowiązkowy punkt Świąt. Ale pierniczki bez lukru? Tak nie może być! Poznaj najlepszy przepis na królewski lukier!
Czas przygotowania:
do 15 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Lukier
- 1 duże białko jaja w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru pudru Cukier Królewski
- 3-4 krople soku z cytryny
Przygotowanie
1
krok
Lukier królewski przygotowujemy w mikserze używając końcówki do ucierania (nie końcówki do ubijania białek). Do misy wlewamy białko i na małych obrotach delikatnie je podbijamy (tak by powstała lekka pianka).
2
krok
Dodajemy puder i sok z cytryny i na małych obrotach ucieramy lukier ok. 10-12 min. Po tym czasie zwiększamy obroty i ucieramy jeszcze kilka minut, aż do otrzymania pięknego śnieżnobiałego koloru i konsystencji przypominającej gęsty klej. Lukier od razu nadaje się do dekorowania.

Składniki
Lukier
- 1 duże białko jaja w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru pudru Cukier Królewski
- 3-4 krople soku z cytryny
Smacznego !
Szarlotka bananowa z cynamonem
Deserki z karmelizowanymi gruszkami
Sorbet malinowy z kandyzowanym mango
Tarta z kremem budyniowym i owocami