Krówki łaciate

Krówki łaciate

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Nie wszyscy przepadają za kolorowymi żelkami. Nie każdego bawi rozgryzanie twardych karmelków. Nie znam natomiast nikogo, kto na hasło „krówka” nie wyciągnąłby ręki po cukierka! Ciągnące się, z kruchą otoczką, w dwóch smakach – takie przygotujecie z pomocą poniższego przepisu. Za sprawą domowników znikały jeszcze zanim zdążyłam zawinąć choć połowę w papierki…

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa waniliowa (około 40 sztuk):

  • 200 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 90 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masa kakaowa:

  • 65 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 130 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 30 g masła
  • 1 płaska łyżeczka kakao

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Przygotowujemy dwa rondelki o grubym dnie. Osobno podgrzewamy na małym ogniu składniki na masę waniliową, osobno na kakaową. Ciągle mieszamy krówki, ściągając łopatką z brzegów bulgoczącą miksturę. Gotujemy kilkanaście minut aż do całkowitego rozpuszczenia i znacznego zgęstnienia składników. Zdejmujemy z ognia, jeszcze przez kilka minut ucieramy każdą z mas.

Krok  2
2.

Krówkę waniliową przelewamy do wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Łyżeczką nakładamy łatki z krówki kakaowej. Obie masy muszą być jeszcze gorące i płynne – dość szybko zaczynają zastygać i pojawia się na nich charakterystyczna, krucha skorupka. Całość odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy kilka godzin w lodówce. Kroimy na niewielkie cukierki.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się