Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Mąka Masło Przyjęcie Cukier puder Jajko Piknik

Blogerka poleca

Krucha tarta z nadzieniem z czereśniami

Bogactwo owoców występujących latem jest urzekające i nie sposób ich nie wykorzystywać w codziennych wypiekach. Tradycyjne, domowe przepisy, takie jak kruche ciasto idealnie łączą się ze świeżymi owocami w tartach, taki jak ta z czereśniami.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Mąka Masło Przyjęcie Cukier puder Jajko Piknik

Składniki

Ciasto:

  • 340 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier królewski
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg czereśni
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

Przygotowanie

1

krok

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (jeśli jest zbyt suche można dodać do niego 1-2 łyżki zimnej wody), a następnie schłodzić w zamrażarce przez 30 minut.

2

krok

Czereśnie wydrylować, dodać do nich cukier, wymieszać. Lekko odsączyć z nadmiaru soku.

3

krok

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć nadzienie z czereśni. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.

4

krok

Piec w temp. 180C przez około 45 minut, na złoty kolor.

Składniki

Ciasto:

  • 340 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier królewski
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg czereśni
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

Smacznego !

Opublikowano 26.06.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną

Owocowe smoothie na mleku migdałowym

Deserki truskawkowe

Francuskie koszyczki z jesiennymi owocami