Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Masło Mleko Czekolada Na słodko Podwieczorek Deser Dla dzieci

Blogerka poleca

Krówki łaciate

Nie wszyscy przepadają za kolorowymi żelkami. Nie każdego bawi rozgryzanie twardych karmelków. Nie znam natomiast nikogo, kto na hasło „krówka” nie wyciągnąłby ręki po cukierka! Ciągnące się, z kruchą otoczką, w dwóch smakach – takie przygotujecie z pomocą poniższego przepisu. Za sprawą domowników znikały jeszcze zanim zdążyłam zawinąć choć połowę w papierki…

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Masło Mleko Czekolada Na słodko Podwieczorek Deser Dla dzieci

Składniki

Masa waniliowa (około 40 sztuk):

  • 200 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 90 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masa kakaowa:

  • 65 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 130 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 30 g masła
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Przygotowanie

1

krok

Przygotowujemy dwa rondelki o grubym dnie. Osobno podgrzewamy na małym ogniu składniki na masę waniliową, osobno na kakaową. Ciągle mieszamy krówki, ściągając łopatką z brzegów bulgoczącą miksturę. Gotujemy kilkanaście minut aż do całkowitego rozpuszczenia i znacznego zgęstnienia składników. Zdejmujemy z ognia, jeszcze przez kilka minut ucieramy każdą z mas.

2

krok

Krówkę waniliową przelewamy do wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Łyżeczką nakładamy łatki z krówki kakaowej. Obie masy muszą być jeszcze gorące i płynne – dość szybko zaczynają zastygać i pojawia się na nich charakterystyczna, krucha skorupka. Całość odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy kilka godzin w lodówce. Kroimy na niewielkie cukierki.

Składniki

Masa waniliowa (około 40 sztuk):

  • 200 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 90 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masa kakaowa:

  • 65 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski
  • 130 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 30 g masła
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Tartaletki kokosowo-cytrynowe

Odwrócone ciastka żurawinowe

Sorbet malinowy z kandyzowanym mango

Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady