Blogerka poleca
Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi
Domowa granola to nie tylko świetny pomysł na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. To także doskonały sposób na deser: zdrowy i pyszny. Latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, jak maliny czy borówki sprawdzi się idealnie.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 100 g mieszanki dowolnych orzechów (np. nerkowców, laskowych i włoskich)
- 100 g masła
- 100 g płatków owsianych górskich
- 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
- 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
- 100 g płatków owsianych górskich
- 60 g płatków orkiszowych
- 50 g płatków jaglanych
- 40 g migdałów w płatkach
Dodatkowo
- 20 g płatków kokosa
- 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
- 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki nasion chia
- owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki
Przygotowanie
1
krok
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, orkiszowe i jaglane. Dodajemy pestki dyni, nasiona chia oraz ekologiczny cukier trzcinowy. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy do nich roztopione masło, wszystko mieszamy.

2
krok
Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekamy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, mieszamy łyżką granolę, a następnie ponownie wstawiamy ją do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie po raz kolejny mieszamy zawartość blaszki. Po około 15 minutach granola powinna być gotowa. Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej mieszankę orzechów, migdały w płatkach (można je uprzednio lekko podprażyć), płatki kokosa oraz połowę cukru kandyzowanego. Mieszamy.

3
krok
Na dno pucharków lub szklaneczek, w których mamy przygotować deser wysypujemy warstwę granoli.

4
krok
Na warstwę granoli wykładamy część owoców oraz jogurtu naturalnego. Następnie wykładamy kolejną warstwę granoli, jogurt i owoce. Wierzch deseru posypujemy pozostałym cukrem kandyzowanym.

Składniki
- 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 100 g mieszanki dowolnych orzechów (np. nerkowców, laskowych i włoskich)
- 100 g masła
- 100 g płatków owsianych górskich
- 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
- 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
- 100 g płatków owsianych górskich
- 60 g płatków orkiszowych
- 50 g płatków jaglanych
- 40 g migdałów w płatkach
Dodatkowo
- 20 g płatków kokosa
- 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
- 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki nasion chia
- owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki
Smacznego !
Racuchy owsiane z jabłkami
Lody czekoladowe
Jeżynowe serniczki z mascarpone
Naleśniki z twarożkiem i owocami