Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Impreza Masło Cukier puder Orzechy Deser Podwieczorek

Blogerka poleca

Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi

Domowa granola to nie tylko świetny pomysł na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. To także doskonały sposób na deser: zdrowy i pyszny. Latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, jak maliny czy borówki sprawdzi się idealnie.

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Impreza Masło Cukier puder Orzechy Deser Podwieczorek

Składniki

  • 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 100 g mieszanki dowolnych orzechów (np. nerkowców, laskowych i włoskich)
  • 100 g masła
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 60 g płatków orkiszowych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 40 g migdałów w płatkach

Dodatkowo

  • 20 g płatków kokosa
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki

Przygotowanie

1

krok

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, orkiszowe i jaglane. Dodajemy pestki dyni, nasiona chia oraz ekologiczny cukier trzcinowy. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy do nich roztopione masło, wszystko mieszamy.

2

krok

Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekamy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, mieszamy łyżką granolę, a następnie ponownie wstawiamy ją do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie po raz kolejny mieszamy zawartość blaszki. Po około 15 minutach granola powinna być gotowa. Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej mieszankę orzechów, migdały w płatkach (można je uprzednio lekko podprażyć), płatki kokosa oraz połowę cukru kandyzowanego. Mieszamy.

3

krok

Na dno pucharków lub szklaneczek, w których mamy przygotować deser wysypujemy warstwę granoli.

4

krok

Na warstwę granoli wykładamy część owoców oraz jogurtu naturalnego. Następnie wykładamy kolejną warstwę granoli, jogurt i owoce. Wierzch deseru posypujemy pozostałym cukrem kandyzowanym.

Składniki

  • 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 100 g mieszanki dowolnych orzechów (np. nerkowców, laskowych i włoskich)
  • 100 g masła
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 60 g płatków orkiszowych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 40 g migdałów w płatkach

Dodatkowo

  • 20 g płatków kokosa
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną

Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową

Kremowe piwo z Hogsmeade

Brioszki z waniliowym budyniem, rodzynkami i migdałami