Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną

Dyniowe ciasteczka z orzechami, rodzynkami i żurawiną

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Jesienne wypieki

O tej porze roku dynia zdecydowanie króluje w kuchni. Jest tak uniwersalna, że sprwadza się równie dobrze w potrawach wytrawnych, jak też tych słodkich. Dziś pomysł na jesienne, cudnie pomarańczowe ciasteczka z jesiennymi dodatkami. Można je schrupać do popołudniowej kawy, wziąć ze sobą do szkoły lub pracy – wszędzi smakują wybornie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki pszennej
  • 150 ml oleju
  • 80 cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 nieduża dynia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • po około 100 g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek i żurawiny

PRZYGOTOWANIE

1.

Dynię kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją na mniejsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekamy około 20 minut (aż zmięknie). Następnie oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy go blenderem na jednolitą masę.

2.

Do jednej miski dodajemy puree z dyni (około 150 g), olej oraz cukier puder, jajko i wszystko mieszamy.

3.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, sodę, a następnei stopniowo masę dyniową. Wszystko mieszamy do połączenia składników.

4.

Na koniec do masy dodajemy bakalie, mieszamy i wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 przez około 20 minut.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!