Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Mąka Masło Urodziny Jajko Cukier puder

Blogerka poleca

Drożdżówki z serem i owocami

Pachnące pierwszymi owocami z pobliskiego targu i słodkim serem, ulubione przez dzieciaki i starszych, znikające ze stołu w oka mgnieniu – drożdżówki. Sycące, pełne smaku i aromat. Spróbujesz?

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Na słodko Podwieczorek Dla dzieci Mąka Masło Urodziny Jajko Cukier puder

Składniki

Ciasto (16 sztuk)

  • 130 ml mleka 3,2%
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 400 g mąki pszennej 550
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 białko
  • 70 g masła

Nadzienie serowe

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 żółtko

Dodatkowo

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 50 g świeżych truskawek
  • 50 g jagód świeżych lub mrożonych
  • Cukier puder Cukier Królewski w młynku

Przygotowanie

1

krok

Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (rozczyn nie jest obowiązkowy, ale polecany to osobom, które są początkujące w wypiekach drożdżowych).

2

krok

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość). Międzyczasie piekarnik nagrzać do 200°C góra- dół.

3

krok

Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, żółtkiem oraz budyniem na jednolitą masę. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

4

krok

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 60x30. Podzielić na równe kwadraty, tak aby powstało 16. Na każdy kwadrat nałożyć po łyżeczce nadzienia serowego, ułożyć owoce. Rogi ciasta złączyć na środku po przekątnej. Zlepić dokładnie aby się nie otworzyły podczas pieczenia.

5

krok

Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

6

krok

Drożdżówki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec przez 15-20 min. Gotowe drożdżówki posypać cukrem pudrem.

Składniki

Ciasto (16 sztuk)

  • 130 ml mleka 3,2%
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 400 g mąki pszennej 550
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 białko
  • 70 g masła

Nadzienie serowe

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 żółtko

Dodatkowo

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 50 g świeżych truskawek
  • 50 g jagód świeżych lub mrożonych
  • Cukier puder Cukier Królewski w młynku

Smacznego !

Opublikowano 14.05.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Knedle ze śliwkami

Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe

Lukier Królewski

Wielkanocny mazurek