Blogerka poleca
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Truskawki w deserach i słodkich wypiekach sprawdzają się genialnie, a w połączeniu z rabarbarem stanowią duet, który trudno przebić. Nasze drożdżówki na puszystym, słodkim cieście stanowią idealne dopełnienie całości.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 330 ml mleka
- 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
- 7 g suszonych drożdży
- 100 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- Około 200 g truskawek
- Około 250 g rabarbaru
- 100 g cukru trzcinowego Cukier królewski
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
1
krok
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier drobny, jajko, ciepłe mleko i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto dłońmi przez około 10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2
krok
Truskawki odszypułkować, pokroić na cząstki. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Owoce włożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, wymieszać.

3
krok
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 8-10 części, z każdej uformować kulkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć kulkę ciasta dnem szklanki tak, aby na środku powstało wgłębienie. Nałożyć do niego owoce. Brzegi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 190C przez około 20 minut (na złoty kolor).

Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 330 ml mleka
- 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
- 7 g suszonych drożdży
- 100 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- Około 200 g truskawek
- Około 250 g rabarbaru
- 100 g cukru trzcinowego Cukier królewski
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Smacznego !
Tarta bez pieczenia z owocami
Pudding chia
Brownie z warstwą dyniową
Monkey Bread - Małpi Chlebek