Blogerka poleca
Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami
Jesienną porą, w zimne, pochmurne i zamglone dni warto czasem zafundować sobie słodką, pachnącą cynamonem, karmelem i bananami chwilę wytchnienia. Chrupiące grzanki, które przyrządza się w kilkanaście minut, powinny przekonać każdego.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- 3-4 banany
- chałka lub inna dowolna bułka (najlepiej czerstwa)
- 2/3szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki cukru białego Cukier Królewski
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- około 5 łyżek twarogu półtłustego
- 4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko
- opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych migdałów lub innych orzechów
Przygotowanie
1
krok
Chałkę/ bułkę kroimy na kromki. Do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego oraz łyżkę cynamonu, mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy do niej łyżkę cukru trzcinowego oraz pół łyżki cynamonu, mieszamy.

2
krok
Kromki pieczywa maczamy w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, smażymy bułki z dwóch stron na złoty kolor.

3
krok
Na patelnię wsypujemy cukier biały. Podgrzewamy na niedużym ogniu aż się rozpuści (nie mieszamy go łyżką, a jedynie potrząsamy patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego dwie łyżki masła, po czym energicznie mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę i również energicznie mieszamy. Banany obieramy, dowolnie kroimy. Posypujemy je pozostałym cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy kawałki bananów z dwóch stron, na złoty kolor. Usmażone przekładamy na patelnię z karmelem.

4
krok
Twaróg mieszamy z jogurtem. Smarujemy nim podsmażone grzanki, na wierzch wykładamy karmelizowane banany i polewamy karmelem. Dodatkowo wierzch możemy posypać posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.

Składniki
- 3-4 banany
- chałka lub inna dowolna bułka (najlepiej czerstwa)
- 2/3szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki cukru białego Cukier Królewski
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- około 5 łyżek twarogu półtłustego
- 4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko
- opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych migdałów lub innych orzechów
Smacznego !
Placuszki serowe z owocami
Babka z różowym lukrem
Krówki łaciate
Czekoladowe pancakes