Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Podwieczorek Dla dzieci Mąka Masło Deser

Blogerka poleca

Crumble jabłkowo-gruszkowe

Crumble jabłkowo-gruszkowe to idealny deser z wykorzystaniem naszych rodzimych owoców. Najlepsze jest blisko, dlatego warto zajrzeć do sadu czy nie spadło jakieś jabłko bądź gruszka i przykryć ją kołderką z maślanej i chrupiącej kruszonki.

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Podwieczorek Dla dzieci Mąka Masło Deser

Składniki

Kruszonka:

  • 75 g miękkiego masła
  • 120 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 30 g mielonych migdałów

Jabłka z gruszkami:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kisielu cytrynowego
  • ½ łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • Lody waniliowe lub bita śmietana

Przygotowanie

1

krok

Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier trzcinowy i miękkie masło. Zagnieść palcami kruszonkę aż zaczną pojawiać się grudki. Odstawić na bok. Piekarnik nagrzać do 175C góra-dół.

2

krok

Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Następnie do owoców dodać cynamon, cukier wanilinowy, kisiel i całość.

3

krok

Do małych żaroodpornych ramekinów nałożyć owoce, a następnie całość posypać obficie kruszonką. Zapiekać w nagrzanym do 175C piekarniku przez 30-35 min aż kruszonka będzie złota.

4

krok

Podawać zaraz po upieczeniu z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.

Składniki

Kruszonka:

  • 75 g miękkiego masła
  • 120 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 30 g mielonych migdałów

Jabłka z gruszkami:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kisielu cytrynowego
  • ½ łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • Lody waniliowe lub bita śmietana

Smacznego !

Opublikowano 09.09.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Brownie z warstwą dyniową

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Ciasteczka z masłem orzechowym

Knedle ze śliwkami