Blogerka poleca
Crumble jabłkowo-gruszkowe
Crumble jabłkowo-gruszkowe to idealny deser z wykorzystaniem naszych rodzimych owoców. Najlepsze jest blisko, dlatego warto zajrzeć do sadu czy nie spadło jakieś jabłko bądź gruszka i przykryć ją kołderką z maślanej i chrupiącej kruszonki.
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Kruszonka:
- 75 g miękkiego masła
- 120 g mąki pszennej typ 450
- 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 30 g mielonych migdałów
Jabłka z gruszkami:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka kisielu cytrynowego
- ½ łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- Lody waniliowe lub bita śmietana
Przygotowanie
1
krok
Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier trzcinowy i miękkie masło. Zagnieść palcami kruszonkę aż zaczną pojawiać się grudki. Odstawić na bok. Piekarnik nagrzać do 175C góra-dół.
2
krok
Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Następnie do owoców dodać cynamon, cukier wanilinowy, kisiel i całość.
3
krok
Do małych żaroodpornych ramekinów nałożyć owoce, a następnie całość posypać obficie kruszonką. Zapiekać w nagrzanym do 175C piekarniku przez 30-35 min aż kruszonka będzie złota.
4
krok
Podawać zaraz po upieczeniu z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.

Składniki
Kruszonka:
- 75 g miękkiego masła
- 120 g mąki pszennej typ 450
- 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 30 g mielonych migdałów
Jabłka z gruszkami:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka kisielu cytrynowego
- ½ łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- Lody waniliowe lub bita śmietana
Smacznego !
Pieczone mini naleśniki z karmelizowanymi śliwkami i orzechami
Markizy z amaretto i pomarańczą
Babeczki kokosowe z niespodzianką
Kompoty owocowe