Ciasto leśny mech na Wielkanoc

Ciasto leśny mech na Wielkanoc

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Dzień Dziecka, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć ulubionych, domowych wypieków. Ale poza klasycznymi babkami, sernikami i keksami, warto pokusić się też o przygotowanie ciasta, które nie tylko świetnie smakuje, ale stanie się także piękną i przykuwającą uwagę ozdobą stołu. Nasze zielone ciasto “leśny mech” z dodatkiem szpinaku, w którym umościły się żółte “kurczaczki” na pewno spodoba się Waszym gościom i pociechom.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 170 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 500 g pokrojonych brzoskwiń z puszki

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • Sok z ½ cytryny
  • Około 5-6 połówek brzoskwiń z puszki
  • Białe groszki czekoladowe
  • 1 kosteczka gorzkiej czekolady
  • Skórka z czerwonego jabłka

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Szpinak zmiksować blednerem. Jajka zmiksować z cukrem, aż powstanie z nich jasna, puszysta masa. Wówczas kolejno dodać do niej zblednowany szpinak i roztopione masło. Wymieszać. Przelać masę jajeczną do mąki, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, piec w temp. 180°C przez około 40 minut.

Krok  2
2.

Z upieczonego i ostudzonego ciasta odciąć nożem wierzchnią warstwę, pokruszyć. Spód nasączyć wodą wymieszaną sokiem z cytryny. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, a następnie delikatnie połączyć z mascarpone. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

Krok  3
3.

Na nasączony blat ciasta wyłożyć krem, wyrównać. Posypać wierzch pokruszonym wcześniej ciastem. Ułożyć połówki brzoskwiń. Nałożyć czekoladowe groszki (można w brzoskwiniach naciąć wgłębienia, aby groszki się trzymały). Z rozpuszczonej czekolady narysować “źrenice” oraz “nóżki” kurczaczków. Ze skórki jabłka wyciąć trójkąty, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć “dzióbki” kurczaczków”.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się