Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Mąka Cukier puder

Blogerka poleca

Ciasteczka z masłem orzechowym

Nie ma nic lepszego nad pyszne, domowe ciasteczka. Zwłaszcza jeśli lubicie czekoladę i masło orzechowe - to połączenie przypadnie Wam z pewnością do gustu. Nie zwlekajcie i wypróbujcie koniecznie!

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Podwieczorek Mąka Cukier puder

Składniki

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 74%
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 8-10 łyżek masła orzechowego

Przygotowanie

1

krok

Do garnuszka wkładamy masło lub olej kokosowy i połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści.

2

krok

Całe jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem przez około 10 minut, aż powstanie z nich jasna, puszysta masa. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, mieszamy.

3

krok

Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodajemy masę z jajek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, ponownie miksujemy. Masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 10-15 minut.

4

krok

Upieczone i przestudzone ciasteczka składamy po dwa, w środek nakładając po łyżce masła orzechowego.

Składniki

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 74%
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 8-10 łyżek masła orzechowego

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Różowy torcik z bezami

Sorbet malinowy z kandyzowanym mango

Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe

Placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks