Ciasteczka miodowo-migdałowe z papają

Ciasteczka miodowo-migdałowe z papają

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Pikniki i grille

Słyszeliście o „owocu aniołów”? Papaja dotąd kojarzyła mi się głównie z pewną bardzo charakterystyczną piosenką, okazuje się jednak, że sama ma sporo do powiedzenia w kwestii zarówno smaku, jak i właściwości dobroczynnych dla zdrowia. U mnie zagościła w roli nadzienia do pysznych, słodkich ciasteczek miodowo-migdałowych. Może skusicie się na kilka do herbaty?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasteczka (ok. 35 par):

  • 100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką
  • 200 g miodu
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g mąki migdałowej lub migdałów bez skórek
  • 300 g mąki pszennej

Kisiel z papai:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski
  • dojrzała papaja
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • 40 g borówek

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Miód ucieramy z masłem i – jeśli nie dysponujemy mąką migdałową, a migdałami blanszowanymi, w słupkach lub w płatkach – połową podanej porcji cukru. Pozostały cukier mielimy wraz z migdałami na mąkę, przesiewamy wraz z mąką pszenną do utartej masy maślanej. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.

Krok  2
2.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy ciasteczka, przed włożeniem ich do piekarnika można je na kilkanaście minut umieścić w lodówce, by lepiej zachowały kształt. Ciastka będą się piekły 10-12 min.

Krok  3
3.

Papaję obieramy, usuwamy nasiona i kroimy miąższ na niewielkie kawałki. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż owoc zmięknie. Całość blendujemy na gładko, przecieramy przez drobne sito i jeszcze raz podgrzewamy, tym razem dodając mąkę ziemniaczaną. Szybko mieszamy, by uniknąć powstania grudek (jeśli się pojawią, kisiel można znów przecedzić).

Krok  4
4.

Na spód ciasteczka nakładamy porcję kisielu, przykrywamy drugim ciasteczkiem. Z wierzchu dekorujemy kropelką kisielu i kilkoma borówkami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!