Blogerka poleca
Ciasteczka czekoladowe z krówkami
Pytacie czasem domowników, czy mają ochotę na coś słodkiego, a zamiast jasnej odpowiedzi spada na Was lawina pomysłów? Każdy lubi coś innego, ale nikt nigdy nie pogardzi… ciastkami! Szczególnie, jeśli wyglądają tak intrygująco jak te pękające w trakcie pieczenia czekoladowe ciasteczka. Kruche na zewnątrz, miękkie w środku – po prostu pyszne. Poproście o pomoc najmłodszych, wprawione w operowaniu plasteliną rączki na pewno bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem śnieżnobiałych kulek. A zaskoczenie na twarzach dzieciaków, kiedy wyjmiecie z piekarnika coś zgoła innego, niż do niego włożyliście? Bezcenne!
Czas przygotowania:
powyżej 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Składniki na 40 ciastek:
- 220g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 225g gorzkiej czekolady
- 150g mąki pszennej
- 60g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80ml mleka 3,2%
Dodatkowo:
- 10 krówek
- cukier puder Cukier Królewski do obtoczenia
Przygotowanie
1
krok
Nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą ustawiamy odporną na działanie wysokich temperatur miseczkę tak, by jej dno nie stykało się w powierzchnią wody. Czekoladę łamiemy na drobne fragmenty, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Sypkie składniki - mąkę, kakao, proszek i sól - przesiewamy do jednego naczynia. Pokrojone masło ubijamy z cukrem trzcinowym, wbijamy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii i płynną czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy w porcjach na zmianę sypkie składniki i mleko. Gotowe ciasto dzielimy na 3-4 porcje, każdą zawijamy w folię spożywczą, a powstały pakiecik spłaszczamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Na ostatnie pół godziny masę przekładamy do zamrażalnika.

2
krok
Każdą krówkę kroimy na cztery części. Z zamrażalnika wyjmujemy pierwszą porcję ciasta, toczymy z niej kulki o średnicy około 4cm. Każdą kulkę spłaszczamy, umieszczamy na niej kawałek krówki, dokładnie zalepiamy i jeszcze raz formujemy poprzedni kształt. Obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka możemy jeszcze wstawić do zamrażalnika na kilkanaście minut - najładniej popękają te, które trafią do piekarnika jeszcze chłodne, również cukier puder pozostanie dzięki temu bielszy. Warto po przygotowaniu kilku kulek opłukać i osuszyć dłonie - ciasto pod wpływem ciepła rąk staje się dość kleiste.

3
krok
Ciastka pieczemy przez 20 minut ułożone w kilkucentymetrowych odstępach na papierze do pieczenia, w temperaturze 175°C.

Składniki
Składniki na 40 ciastek:
- 220g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 225g gorzkiej czekolady
- 150g mąki pszennej
- 60g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80ml mleka 3,2%
Dodatkowo:
- 10 krówek
- cukier puder Cukier Królewski do obtoczenia
Smacznego !
Aromatyzowane mieszadełka do herbaty
Babeczki marchewkowe
Chocolate con churros - hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tarta z kremem budyniowym i owocami