Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Mąka Jajko Dla dzieci Deser Na słodko Przyjęcie Impreza Masło

Blogerka poleca

Ciasteczka czekoladowe z krówkami

Pytacie czasem domowników, czy mają ochotę na coś słodkiego, a zamiast jasnej odpowiedzi spada na Was lawina pomysłów? Każdy lubi coś innego, ale nikt nigdy nie pogardzi… ciastkami! Szczególnie, jeśli wyglądają tak intrygująco jak te pękające w trakcie pieczenia czekoladowe ciasteczka. Kruche na zewnątrz, miękkie w środku – po prostu pyszne. Poproście o pomoc najmłodszych, wprawione w operowaniu plasteliną rączki na pewno bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem śnieżnobiałych kulek. A zaskoczenie na twarzach dzieciaków, kiedy wyjmiecie z piekarnika coś zgoła innego, niż do niego włożyliście? Bezcenne!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Cukier puder Mąka Jajko Dla dzieci Deser Na słodko Przyjęcie Impreza Masło

Składniki

Składniki na 40 ciastek:

  • 220g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 225g gorzkiej czekolady
  • 150g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80ml mleka 3,2%

Dodatkowo:

  • 10 krówek
  • cukier puder Cukier Królewski do obtoczenia

Przygotowanie

1

krok

Nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą ustawiamy odporną na działanie wysokich temperatur miseczkę tak, by jej dno nie stykało się w powierzchnią wody. Czekoladę łamiemy na drobne fragmenty, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Sypkie składniki - mąkę, kakao, proszek i sól - przesiewamy do jednego naczynia. Pokrojone masło ubijamy z cukrem trzcinowym, wbijamy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii i płynną czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy w porcjach na zmianę sypkie składniki i mleko. Gotowe ciasto dzielimy na 3-4 porcje, każdą zawijamy w folię spożywczą, a powstały pakiecik spłaszczamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Na ostatnie pół godziny masę przekładamy do zamrażalnika.

2

krok

Każdą krówkę kroimy na cztery części. Z zamrażalnika wyjmujemy pierwszą porcję ciasta, toczymy z niej kulki o średnicy około 4cm. Każdą kulkę spłaszczamy, umieszczamy na niej kawałek krówki, dokładnie zalepiamy i jeszcze raz formujemy poprzedni kształt. Obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka możemy jeszcze wstawić do zamrażalnika na kilkanaście minut - najładniej popękają te, które trafią do piekarnika jeszcze chłodne, również cukier puder pozostanie dzięki temu bielszy. Warto po przygotowaniu kilku kulek opłukać i osuszyć dłonie - ciasto pod wpływem ciepła rąk staje się dość kleiste.

3

krok

Ciastka pieczemy przez 20 minut ułożone w kilkucentymetrowych odstępach na papierze do pieczenia, w temperaturze 175°C.

Składniki

Składniki na 40 ciastek:

  • 220g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 225g gorzkiej czekolady
  • 150g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80ml mleka 3,2%

Dodatkowo:

  • 10 krówek
  • cukier puder Cukier Królewski do obtoczenia

Smacznego!

Opublikowano 09/03/2019

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Corn dogi z sosem słodko-kwaśnym

Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią oraz pancakes z borówkami amerykańskimi

Babeczki cytrynowe

Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe